ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms

หน่วยงาน ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms
นักวิจัย : ศิริลักษณ์ สันพา
คำค้น : -
หน่วยงาน : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2549
อ้างอิง : -
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :



Rice bran is the waste product of rice milling which is abundant in Indonesia, it can be used as a raw material for the manufacture of bioethanol by fermentation. Before being fermented, rice bran must be hydrolyzed into glucose by biomass degrading. This study was aimed to isolate indigenous cellulolytic bacteria from rice bran as producer of cellulolytic enzymes and resulted in 22 bacterial isolates that demonstrated cellulolytic activity being identified. Among them, BE 8 and BE 14 isolates showed the highest endoglucanase activity at 2.16 and 1.31 U/mL respectively. Identification of the 16S rDNA showed that BE 8 belongs to Bacillus subtilis and BE 14 in Bacillus cereus.


บรรณานุกรม :
ศิริลักษณ์ สันพา . (2549). Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms.
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริลักษณ์ สันพา . 2549. "Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms".
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี.
ศิริลักษณ์ สันพา . "Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms."
    กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี, 2549. Print.
ศิริลักษณ์ สันพา . Production of glucose and maltose from rice bran: Isolation and characterization of rice bran-degrading microorganisms. กรุงเทพมหานคร : ฐานข้อมูลโครงสร้างพื้นฐานภาครัฐด้านวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี กระทรวงวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี; 2549.