ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp
นักวิจัย : Manheem, K. , Benjakul, S. , Kijroongrojana, K. , Visessanguan, W.
คำค้น : Exudate loss , Freeze-thawing cycle pacific white shrimp , Melanosis , Polyphenol oxidase , Protease , สาขาวิศวกรรมศาสตร์และอุตสาหกรรมวิจัย
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2556
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/25237
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Polyphenoloxidase (PPO), protease activities, melanosis and exudate loss of pre-cooked Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) subjected to multiple freeze-thaw cycles (1, 3 and 5 cycles) using different thawing methods were studied. PPO and protease activities increased as freeze-thaw cycles increased (p < 0.05). Thawing using running tap water resulted in the higher increases in both PPO and protease activities of samples, compared with thawing at 4°C when freeze-thawing cycles were higher than 1 and 3 cycles, respectively. Exudate loss increased as freeze-thawing cycles increased (p < 0.05), but thawing methods had no impact on the formation of exudates. During refrigerated storage at 4°C, pre-cooked Pacific white shrimp had the continuous increases in melanosis. Generally, melanosis was more pronounced when subjected to repeated freeze-thawing (p < 0.05). Samples thawed with running tap water showed the higher melanosis than those thawed at 4°C, especially with 3 and 5 freeze-thaw cycles and extended storage time (p < 0.05). Therefore, freeze-thawing had a detrimental effect on quality of pre-cooked Pacific white shrimp during refrigerated storage.

บรรณานุกรม :
Manheem, K. , Benjakul, S. , Kijroongrojana, K. , Visessanguan, W. . (2556). Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Manheem, K. , Benjakul, S. , Kijroongrojana, K. , Visessanguan, W. . 2556. "Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Manheem, K. , Benjakul, S. , Kijroongrojana, K. , Visessanguan, W. . "Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2556. Print.
Manheem, K. , Benjakul, S. , Kijroongrojana, K. , Visessanguan, W. . Impacts of freeze-thawing on melanosis and quality change of pre-cooked Pacific white shrimp. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2556.