ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”

หน่วยงาน สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”
นักวิจัย : Charinee Winotapan , Noppadol Kerddonfag , Pitirat Klantham , Wannee Chinsirikul , ชาริณี วิโนทพรรษ์ , นพดล เกิดดอนแฝก , ปิติรัตน์ กลิ่นธรรม , วรรณี ฉินศิริกุล
คำค้น : Green oak , Micro-perforated films , Modified atmosphere packaging , ศูนย์เทคโนโลยีโลหะและวัสดุแห่งชาติ
หน่วยงาน : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2552
อ้างอิง : http://www.nstda.or.th/thairesearch/node/18649
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

With reference of the based on research on the development of laser perforating machine of National Metal and Materials Technology Center (MTEC), this manuscript focused on an application example using our developed micro-perforated films. This study aimed at the comparison of two different packaging types, with micro-perforated BOPP films and commercial macro-perforated, The shelf life and quality of lettuce salad “Green Oak”. Lettuce was packaged in micro-perforated films with an average pore diameter of ~50 microns. Micro-perforated packages contained either 19 or 58 small holes per bag while the macro-perforated films used were commercially available package with relatively large pore of ~8 mm in diameter, and 8 holes/bag. Bag had the size of ~12x12 inch and lettuce weight of ~150 grams and maintained at 5OC for the period of 16 day. It was found that micro-perforating films containing 19 holes appeared to be the most effective package for “Green Oak”. The lowest weight loss was observed in these packages, followed by those in micro-perforated package with 58 holes while the highest rate of weight loss was detected in macro-perforated packages. The shelf-life of “Green Oak” in the package with macro-perforations (8 mm hole diameter) was 8 days. When using micro-perforated films, longer shelf life of 14 days was obtained with good quality “Green Oak”. Modified atmosphere (MA) was generated in the packages of micro-perforated film whereas air atmosphere was in the macro-perforated packages. Overall results thus indicated MA condition was beneficial in extending shelf-life of “Green Oak” by utilizing micro-perforated films.

บรรณานุกรม :
Charinee Winotapan , Noppadol Kerddonfag , Pitirat Klantham , Wannee Chinsirikul , ชาริณี วิโนทพรรษ์ , นพดล เกิดดอนแฝก , ปิติรัตน์ กลิ่นธรรม , วรรณี ฉินศิริกุล . (2552). Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”.
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Charinee Winotapan , Noppadol Kerddonfag , Pitirat Klantham , Wannee Chinsirikul , ชาริณี วิโนทพรรษ์ , นพดล เกิดดอนแฝก , ปิติรัตน์ กลิ่นธรรม , วรรณี ฉินศิริกุล . 2552. "Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”".
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ.
Charinee Winotapan , Noppadol Kerddonfag , Pitirat Klantham , Wannee Chinsirikul , ชาริณี วิโนทพรรษ์ , นพดล เกิดดอนแฝก , ปิติรัตน์ กลิ่นธรรม , วรรณี ฉินศิริกุล . "Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”."
    ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ, 2552. Print.
Charinee Winotapan , Noppadol Kerddonfag , Pitirat Klantham , Wannee Chinsirikul , ชาริณี วิโนทพรรษ์ , นพดล เกิดดอนแฝก , ปิติรัตน์ กลิ่นธรรม , วรรณี ฉินศิริกุล . Effects of Micro-perforated Films on Shelf-life and Quality of Lettuce Salad “Green Oak”. ปทุมธานี : สำนักงานพัฒนาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีแห่งชาติ; 2552.