ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends

หน่วยงาน จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends
นักวิจัย : Weeradej Silpsamrith
คำค้น : Cassava , Tapioca starch , Rubber
หน่วยงาน : จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
ผู้ร่วมงาน : Pienpak Tasakorn , Chulalongkorn University. Faculty of Science
ปีพิมพ์ : 2543
อ้างอิง : 9741305737 , http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/5823
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2000

Natural rubber blends were prepared by mixing natural rubber latex with 18% W/V cassava starch paste, before dividing the mixture into two pasts for the rubber/starch mix sheet production and rubber/starch mix de-foamed sheet production. This is to study the effect of cassava starch content on physical properties of natural rubber blends. In the rubber/starch mix sheet production, the mixture was stirred at 1.3 revolution per second before pouring into a stainless steel tray and dried at 60 degree celsius in a vented air oven. Similarly, in the rubber/starch mix de-foamed sheet production, the mixture was stirred with sodium bicarbonate added then placed in a plastic box. It was heated and dried, using a microwave oven set at medium-high level for 3,000 seconds, foam was formed at the same time. The mass was de-foamed and homogenized using a two-roll mill. It was found that cassava starch affects the physical properties for both processes. In the rubber/starch mix sheet production, plasticity retention index, Mooney viscosity, optimum cure time, density, hardness and %elongation at break increase with the increase of cassava starch content while both tensile and tear strengths decrease. In the rubber/starch mix de-foamed sheet production, optimum cure time, density before and after vulcanization and compression deflection increase with the increasing of cassava starch content whereas density before compounding decreases. However, %elongation at break and tensile strength exhibit high values at starch contents between 20-30% indicating it being a reinforcing filler.

บรรณานุกรม :
Weeradej Silpsamrith . (2543). Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends.
    กรุงเทพมหานคร : จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย.
Weeradej Silpsamrith . 2543. "Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends".
    กรุงเทพมหานคร : จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย.
Weeradej Silpsamrith . "Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends."
    กรุงเทพมหานคร : จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2543. Print.
Weeradej Silpsamrith . Effect of cassava starch on physical properties of natural rubber blends. กรุงเทพมหานคร : จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย; 2543.