ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages

หน่วยงาน สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages
นักวิจัย : Wiramsri Sriphochanart , Wanwisa Skolpap
คำค้น : Fermented sausage , Lactic acid bacteria , Proteolysis , Starter culture
หน่วยงาน : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2553
อ้างอิง : Food biotechnology. 24,4 (2010) pp. 293-311 , 0890-5436 , http://dspace.library.tu.ac.th/handle/3517/4845
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

The objective of this study was to investigate the effect of starter culture addition on proteolysis of Thai fermented sausages. Sausages inoculated with six different external starter cultures-Pediococcus pentosaceous, Pediococcus acidilactici, Weissella cibaria, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus, and Lactobacillus sakei-were compared with naturally fermented sausages. The results of microbiological analysis indicated that the dominance of lactic acid bacteria (LAB) could inhibit the growth of pathogens and spoilage. Proteolysis was observed during fermentation by the reduction of myofibrillar and sarcoplasmic proteins and the increase in nonprotein nitrogen (NPN) and total free amino acids. The highest increase in concentration of NPN and free amino acids was obtained from sausages inoculated with LAB. Sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) showed a similar pattern of proteolysis of sarcoplasmic proteins in all sausages, while that of the inoculated sausages with L. plantarum, L. pentsus, and L. sakei exhibited increased degradation of myofibrillar protein bands at 200 and 45 kDa. © Taylor & Francis Group, LLC.

บรรณานุกรม :
Wiramsri Sriphochanart , Wanwisa Skolpap . (2553). Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages.
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Wiramsri Sriphochanart , Wanwisa Skolpap . 2553. "Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages".
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ .
Wiramsri Sriphochanart , Wanwisa Skolpap . "Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages."
    กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ , 2553. Print.
Wiramsri Sriphochanart , Wanwisa Skolpap . Characterization of Proteolytic effect of lactic acid bacteria starter cultures on Thai fermented sausages. กรุงเทพมหานคร : สถาบันวิจัยและให้คำปรึกษาแห่ง มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์ ; 2553.