ridm@nrct.go.th   ระบบคลังข้อมูลงานวิจัยไทย   รายการโปรดที่คุณเลือกไว้

การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด

หน่วยงาน สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย

รายละเอียด

ชื่อเรื่อง : การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด
นักวิจัย : ธงชัย ยันตรศรี
คำค้น : MRI , X-ray , การตรวจสอบคุณภาพแบบไม่ทำลาย , คุณภาพภายใน , ทุเรียน , มังคุด
หน่วยงาน : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย
ผู้ร่วมงาน : -
ปีพิมพ์ : 2545
อ้างอิง : http://elibrary.trf.or.th/project_content.asp?PJID=RDG4120030 , http://research.trf.or.th/node/3372
ที่มา : -
ความเชี่ยวชาญ : -
ความสัมพันธ์ : -
ขอบเขตของเนื้อหา : -
บทคัดย่อ/คำอธิบาย :

ธงชัย ยันตรศรี และคณะ ตรวจสอบและแยกระดับความแก่อ่อนของทุเรียนโดยไม่ทำลายผล โดย X-ray Computed Tomography และ NMR Imaging โดยแบ่งระดับความอ่อนแก่ของทุเรียนออก เป็น 5 ระดับ โดยใช้เกณฑ์อายุผลหลังจากดอกบาน ร่วมกับการดูลักษณะภายนอกได้แก่ สีผล รูปทรง ความหนักเบาของผล ลักษณะหนาม และความแข็งของก้านขั้ว การฟังเสียงเคาะ โดยใช้ผู้ชำนาญใน การตัดและคัดทุเรียน การตรวจสอบระดับความแก่อ่อน โดยวิเคราะห์ด้วย X-ray CT และวัด CT number โดยใช้เครื่องของ GE รุ่น PROSPEED SX POWER ผลทุเรียนบางส่วนจะนำไปวัดโดย เทคนิค MRI ส่วนอีกชุดหนึ่งจะเก็บไว้ที่อุณหภูมิห้องจนกระทั่งผลสุก ผลทุเรียนแต่ละชุดจะนำมาตรวจ สอบข้อมูลต่าง ๆ ทั้งทางด้านกายภาพและทางเคมี ส่วนการตรวจสอบอาการเนื้อแก้วและยางไหลของ มังคุดโดยไม่ทำลายผล ดำเนินการโดยมีขั้นตอนเช่นเดียวกับการตรวจสอบทุเรียน โดยนำค่า CT number และ ลักษณะภาพที่ได้จากเทคนิค X-ray และMRI มาสัมพันธ์กับอาการเนื้อแก้ว ยางไหลของ มังคุดภายในที่เกิดจริงหลังจากการผ่าผลจริงตรวจประเมิน ขณะนี้อยู่ในระหว่างการศึกษา Mangosteen and durian are among the most important economical fruit crop in Thailand. There are some quality problems such as gamboges, translucent pulp disorder and the combination of both symptoms in mangosteen. The problem of durian is immature fruit in the market because there is no appropriated sorting technology available. It is the objective of this research to develop objective and non-destructive methodologies based on medical techniques: X-ray CT (X-ray Computed Tomography) and MRI(Nuclear Magnetic Resonance Imaging) to accurately determine the internal disorder of mangosteen and the maturity of durian cv. Monthong. The correlation between the absorption of X-ray photon as CT number and MRI image as intensity value versus the quality problems have been analyzed. The mangosteen fruits used in the study were classified according to the type of symptom as normal fruit, gamboges fruit, fruit with translucent pulp disorder and fruit with the combination of both symptoms. Image monitored by X-ray CT and MRI techniques can identify the difference of internal disorder symptoms and can precisely localize the bright density patch scatter in the rind concise with the area of water accumulation. CT number from the X-ray technique was found to have a significant correlation with disordered area while intensity value obtained from MRI at T1 effect focusing on oil shows the better differentiation between translucent and gamboges symptoms. For durian, separating the maturity stage is evaluated by the sensory method using a trained taste panel. The maturity level can be separated into 6 stages: 50,60,70,80,90 and 100%. Using non-destructive X-ray technique, the CI number showed a significant correlation to the maturity stages. CT number at -44 could separate 70% maturity, minimum acceptable stage of maturity for a market, from the less matured fruit, 50 and 60%. For MRI technique, there is significant correlation between intensity value and maturity stage with minimum intensity at 70-80% maturity. The maturity level evaluated by taste panel was significantly correlated with the level of maturity determined by the high experience harvesters, the days to ripen and the days after full bloom. The last method, however, had the highest standard deviation. The measurement of chemical properties, which consisted of total soluble solids, total sugars, carbohydrates and dry weight content could significantly correlate to each level of maturity determined by the panel

บรรณานุกรม :
ธงชัย ยันตรศรี . (2545). การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด.
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ธงชัย ยันตรศรี . 2545. "การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด".
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย.
ธงชัย ยันตรศรี . "การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด."
    กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย, 2545. Print.
ธงชัย ยันตรศรี . การประเมินความแก่อ่อนของทุเรียนและคุณภาพภายในมังคุด. กรุงเทพมหานคร : สำนักงานกองทุนสนับสนุนการวิจัย; 2545.